Samordningsförbundet Skaraborg arrangerar workshops, föreläsningar och utbildningar som våra parter har behov av. Utbildningarna gynnar indirekt alltid vår målgrupp bestående av individer som finns i offentlig försörjning. Här nedan samlas all kompetensutveckling vi erbjuder för olika målgrupper, varmt välkommen med din anmälan!

Kompetensutveckling hösten 2022

8 november

Utbildning kompetensbaserad rekrytering

En heldags utbildning i kompetensbaserad rekrytering med möjlighet till en uppföljande digital workshop efter ett par månader erbjuds till chefer på arbetsplatser i Skaraborg. Utbildningen är en utveckling av ESF-projektet KICK OFF. Utbildningsdagen leds av Anna Rydbacken som besitter stor teoretisk kunskap och praktisk erfarenhet av kompetensbaserad rekrytering.

Idag är det inga tvivel om att våra företag och organisationer mår bättre, presterar bättre och utvecklas mer positivt om vi har en större mångfald i arbetsgrupperna. Under förmiddagen kommer vi lära oss vad mångfald bidrar med på våra arbetsplatser, hur våra fördomar påverkar vår rekrytering samt få lära oss hur en kompetensbaserad rekryteringsprocess kan gå till. Under eftermiddagen kommer vi få testa praktiska verktyg och med hjälp av case prova på att rekrytera kompetensbaserat och därmed fördomsfritt. Samordningsförbundet välkomnar chefer från både privat näringsliv och offentlig sektor, förbundet står för kostnaden!

I projektet Kick Off fick utbildningen 3,8/5 stjärnor i helhetsbetyg av deltagarna.

Deltagare från Kick Off har uttryckt att:

”Projektet har belyst olikheter och begränsad kunskap om vad olikheter innebär – vi är så snabba att klassa in olikheter som hinder. Har varit positivt att tänka i de banorna.”

”Alltid viktigt att få en knuff i rätt riktning. Ögonöppnare. Man tror att man är så himla fördomsfri.”

Begränsat antal platser. Anmälan är bindande. Sista anmälningsdag är 1 november 2022. 

 • MÅLGRUPP: Chefer på privata företag eller i offentliga organisationer lokaliserade i Skaraborg
 • DATUM: 8 november 2022
 • TID: 8:00–16:30
 • PLATS: Norrqvarn Hotell & Konferens, Lyrestad

9-10 november och 23-24 november

7TJUGO grundutbildning

7TJUGO® är en kombination av en grundutbildning i empowermentpedagogik och ett omfattande metodmaterial att använda i arbetet med människor från tonåren och uppåt i åldern. Det finns ingen övre gräns. Fokus ligger på personlig utveckling och förändringsprocesser. Utbildningen leds av erfarna utbildare från det sociala företaget Swedish Empowerment Center som bland annat har utbildat många AME-coacher i Skaraborg.

Utbildningen
Utbildningen genomförs under 4 dagar (2+2). Vi går igenom grunderna i empowermentpedagogik och de olika delar som ingår. Vi föreläser, genomför övningar och har en öppen dialog. Fokus ligger på hur mitt sätt att vara påverkar den jag möter.

Materialet
Materialet består av 7TJUGO® metodpärm som är tänkt som hjälp för dig som vill anamma vårt arbetssätt. Här får du en pedagogisk röd tråd för processinriktat arbete. Med övningar, referenser, tips och förslag, som följer en naturlig turordning, bedrivs arbetet med hjälp av empowermentpedagogik.

Läs mer om utbildningen på https://empowercenter.se/utbildning-utveckling/7tjugo

Begränsat antal platser. Välkommen att anmäla dig här när du har din egen chefs godkännande. Anmälan är bindande. Sista anmälningsdag är 2 november 2022.

 • MÅLGRUPP: AME-personal
 • DATUM: 9-10 november och 23-24 november 2022
 • TID: 8:30–16:00
 • PLATS: Samordningsförbundet Skaraborg, S:t Sigfrids gata 8, våning 3, 541 30 Skövde

21 november

Föreläsning i Psykisk ohälsa med Åsa Kadowaki

Åsa Kadowaki är specialist i psykiatri och legitimerad KBT-terapeut. I dag arbetar hon som konsulterande psykiater och är knuten till ett flertal vårdcentraler i Linköping. Åsa är en omtyckt föreläsare som vid flertalet tillfällen föreläst för medarbetare och chefer anställda på kommuner i Skaraborg, Västra Götalandsregionen, Försäkringskassan samt Arbetsförmedlingen.

Vi har fått ett allt omognare samhälle där problem som hör livet till betraktas som onormalt och sjukt, menar Åsa Kadowaki.

– Det är inte längre normalt att må dåligt när livet gör ont. Människor söker sig till sjukvården med berättelser om lidande och påfrestningar. Och som läkare är vi tränade i att lyssna och bekräfta det patienten säger. Och det är viktigt. Men det är inte alltid så att det är patienten som vet bäst vad som är medicinskt bra för honom eller henne.

Åsa föreläser kring om vi gjort livet till en sjukdom. Många tidigare deltagare uttrycker att hennes föreläsning har breddat deras sätt att tänka och gett ny kunskap som varit användbar i arbetslivet.

Anmälan är bindande. Sista anmälningsdag är 11 november 2022. 

 • MÅLGRUPP: Anställda inom Samordningsförbundets parter (dvs anställda på Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Västra Götalandsregionen eller i någon av kommunerna; Essunga, Falköping, Gullspång, Götene, Hjo, Karlsborg, Lidköping, Mariestad, Skara, Skövde, Tibro, Tidaholm, Töreboda, Vara)
 • DATUM: 21 november 2022
 • TID: 9:00–11:00 i Mariestad
  13:30–15:30 i Tidaholm
 • PLATS: Residenset Marieholm, Marieholmsbron 3, 542 37 Mariestad

  Bibliotekshuset, Stora salen, Södra Kungsvägen 8, 522 34 Tidaholm

29 november

Samverkansworkshop – en introduktion i Samverkan

Vad innebär egentligen samverkan och vad är nyttan med samverkan? När ska vi samverka?

Med dessa frågor som grund erbjuds en case-baserad workshop med mycket aktivt deltagande för första gången för nyare medarbetare hos parterna. Vi kommer tillsammans, deltagare från olika parter, belysa hur vi kompletterar varandra. Vi kommer också visa vilka möjligheter som finns genom Samordningsförbundet Skaraborgs insatser och hur man hittar dessa. Samordningsförbundets utvecklingsledare, Veronica Witte, processleder workshopen med stöd av parterna. Workshopen äger första gången rum i en konferenslokal på Samordningsförbundets kansli i Skövde. Veronica ser positivt på parternas intention att ge nya en grund i samverkans betydelse.

– Att samtala med och lära känna kollegor från andra parter var en viktig del för mig när jag var ny in på en av våra myndigheter, det gav mig en större förståelse och det var bra att få kontakter att kunna ställa frågor till. Jag ser fram emot att nu få chansen att vara med och bidra till att detta erbjudande för nyare medarbetare blir möjligt.

Syfte med workshopen
Att skapa en grundläggande kunskap om hur myndigheters samverkan fungerar, hur individen gynnas när vi samverkar och Samordningsförbundet i Skaraborgs roll och insatser.

Begränsat antal platser. Sista anmälningsdag är 22 november 2022. 

 • MÅLGRUPP: Nyare medarbetare hos parterna (ex: handläggare, coacher, rehabkoordinatorer, arbetsförmedlare)
 • DATUM: 29 november 2022
 • TID: 8:00–10:00
 • PLATS: Samordningsförbundet Skaraborg, S:t Sigfrids gata 8, våning 3, 541 30 Skövde
Skip to content