Samordningsförbundet Skaraborg arrangerar workshops, föreläsningar och utbildningar som våra parter har behov av. Utbildningarna gynnar indirekt alltid vår målgrupp bestående av individer som finns i offentlig försörjning. Här nedan samlas all kompetensutveckling vi erbjuder för olika målgrupper, varmt välkommen med din anmälan!
Kompetensutveckling Hösten 2024
4-5 & 18-19 september
7TJUGO® är en kombination av en grundutbildning i empowermentpedagogik och ett omfattande metodmaterial att använda i arbetet med människor från tonåren och uppåt i åldern. Det finns ingen övre gräns. Fokus ligger på personlig utveckling och förändringsprocesser. Utbildningen leds av erfarna utbildare från det sociala företaget Swedish empowerment center som bland annat har utbildat många AME-coacher i Skaraborg.
Om utbildningen
Utbildningen genomförs under 4 dagar (2+2). Vi går igenom grunderna i empowermentpedagogik och de olika delar som ingår. Vi föreläser, genomför övningar och har en öppen
dialog. Fokus ligger på hur mitt sätt att vara påverkar den jag möter.
Om materialet
Materialet består av 7TJUGO® metodpärm som är tänkt som hjälp för dig som vill anamma vårt arbetssätt. Här får du en pedagogisk röd tråd för processinriktat arbete. Med
övningar, referenser, tips och förslag, som följer en naturlig turordning, bedrivs arbetet med hjälp av empowermentpedagogik.
Läs mer om utbildningen på https://empowercenter.se/utbildning-utveckling/7tjugo
I utbildningen inkluderas fika och material. Lunch ingår inte, men vårt kontor ligger centralt i Skövde och det finns gott om restauranger i närheten.
Begränsat antal platser. Anmälan är bindande. Sista anmälningsdag är 27 augusti.
17 september
I grunden för 7TJUGO® ligger empowermentpedagogiken, dvs det medvetna bemötandet och förhållningssätt som vi introducerar i under de två första dagarna av handledarutbildningen i 7TJUGO®. I denna heldagsutbildning får du en repetition av empowermentpedagogiken för att befästa kunskaperna, repetera och få upp det i närminnet igen.
I utbildningen inkluderas fika. Lunch ingår inte, men vårt kontor ligger centralt i Skövde och det finns gott om restauranger i närheten.
Begränsat antal platser. Anmälan är bindande. Sista anmälningsdag är 9 september.
25 september
Varför ska vi ställa frågor om våld på rutin och vilken skillnad kan det göra för individer?
I den här workshopen får du lyssna till processtödjare Nina Lillerskog som jobbar med Stoppa våldet, ett projekt finansierat av Samordningsförbundet Skaraborg. Hon delar med sig om framgångsfaktorer och lärdomar från projektet. Stor vikt kommer att läggas vid reflektioner och dialog kring hur vi kan våga fråga om våld och skapa rutiner i arbetet. Du som deltagare kommer att få vara delaktig genom små dialoggrupper. Syftet är dels att sprida kunskap, dels att skapa reflektion och lärande tillsammans.
Många som arbetar i förbundets insatser/projekt möter människor med olika utmaningar i livet. För att skapa goda förutsättningar och stärka individers möjligheter till egen försörjning kan frågor om våldsutsatthet vara ett steg på vägen.
Det finns starkt vetenskapligt stöd för att våld påverkar hälsan negativt på flera sätt. Studier har visat att kvinnor mycket sällan berättar spontant att de har utsatts för våld. Men de allra flesta har inte något emot att få frågor om detta. Mäns våld mot kvinnor är ett allvarligt jämställdhetsproblem. Våldet tar sig uttryck på olika sätt och innebär ett ansvar för många aktörer i samhället. Att mäns våld mot kvinnor ska upphöra är ett av Sveriges sex jämställdhetspolitiska mål.
9 oktober
Psykolog Jonas Kjerrman kommer att föreläsa om hur trauman från krig, tortyr och svåra flyktupplevelser påverkar en människa men också om hur man med rätt stöd och behandling kan öka chanserna till ett bättre liv.
27 november
Vad kan resultaten från projekt Cresco+ lära oss om jämställdhet? Och hur kan vi själva förändras genom insikterna?
I den här workshopen får du ta del av resultaten från Cresco+. Stor vikt läggs vid reflektioner och dialog kring vikten av att mäta jämställdhet och vad vi själva kan göra för att främja jämställdhet. Du som deltagare kommer att få vara delaktig genom små dialoggrupper. Workshopens syfte är att sprida kunskap och att skapa reflektion och lärande tillsammans genom frågor som till exempel:
• Varför ska vi mäta jämställdhet?
• Hur ser det ut för kvinnor respektive män i Cresco+?
• Erbjuds kvinnor och män samma insatser i projektet?
• Finns skillnader i kvinnors och mäns utmaningar och behov?
• Ställs olika förväntningar på kvinnor respektive män?
• Vad kan jag som handläggare påverka?
Genom att utgå ifrån ett jämställdhetsperspektiv i uppföljning och utvärdering av verksamhet/projekt och dess resultat kan vi upptäcka om det vi bedriver är likvärdigt för kvinnor och män och bidrar på så sätt till jämställdhet för verksamhetens målgrupp liksom i samhället i stort.