webutbildning om BIP
Vår webutbildning om BIP passar alla, såväl de som aldrig arbetat med BIP som de som arbetat med detta i flera år. Ett citat från en handläggare som varit med från starten av vårt arbete med BIP 2021 som fick testa utbildningen innan publicering;
”Den här utbildningen hade varit jättebra när vi startade upp med BIP men den funkar ju lika bra nu! Den är så verksamhetsnära, ger så bra exempel och jag tänker att vi som jobbat länge med detta faktiskt skulle göra den också, jag förstod ju först nu hur extremt stor skillnad det gör med parallella insatser. Vi jobbar ju med det såklart men det blev så tydligt. Och det är så värdefullt att se hur andra tänker kring BIP både i filmerna och i de svaren man kan se på frågorna.”
Utbildningen är digital och tar ca 2,5 timmar. För att du ska kunna tillgodose dig utbildningen på bästa möjliga sätt är det en fördel om du kan dela upp utbildningen och ge dig själv gott om tid att reflektera över de olika delarna. Du kan logga in även när du har slutfört utbildningen om du vill fördjupa dig i någon av delarna eller ha en dialog med dina kollegor.
ELVA INDIKATORER SOM ÖKAR SANNOLIKHETEN ATT FÅ JOBB
BIP-studien testades mellan 2013–2016 i Köpenhamn i Danmark på ca 300 handläggare och 4000 arbetslösa individer med syftet att mäta progression i arbetslösa personers väg mot arbete eller studier. Studien identifierade elva indikatorer/områden för progression för anställningsbarhet. Indikatorerna har omsatts till frågor som ställdes var tredje månad till både deltagare och handläggare.
Allt arbete kretsar kring kärnan i BIP, det vill säga de 11 indikatorer som enligt studien leder till anställningsbarhet. Alla indikatorer går in i varandra. Det är möjligt och enkelt att arbeta med flera indikatorer samtidigt i en och samma aktivitet. Exempelvis kan man i en gruppaktivitet arbeta med instruktionsförståelse, målmedvetenhet och samarbetsförmåga samtidigt som rutiner skapas i vardagen och hälsan förbättras.


I Skaraborg har vi arbetat med BIP-metoden sedan 2021 och fokus har varit på tre delar; progressionsmätningar, insatser och samverkan. Alla tre delar är lika viktiga för att individer ska göra progression mot arbete eller studier.
BIP handlar både om handläggarens arbete med den unika individen och organisationens strukturella arbete med att skapa insatser och effektivisera samverkan. För att individen ska gå framåt mot arbete räcker det inte att göra progressionsmätningar. Mellan mätningarna måste insatser ske för att progression ska vara möjligt. Det är därför viktigt att berörda aktörer samverkar kring insatser och arbetar för att det ska vara så få glapp som möjligt, så att individen inte står stilla eller till och med backar i sin progression.
Framgångsfaktorer är:
• Handläggarens tilltro till att individen kommer i arbete
• Handläggarkontinuitet
• Kontinuerliga insatser utan avbrott
• Parallella insatser
• Hela tiden fokus på arbete/studier
Det finns oerhört många insatser hos myndigheter, ideella organisationer och andra aktörer att ta tillvara på och använda som en gigantisk verktygslåda om vi bara kan samverka för att effektivisera beslutsvägar och minska glapp. Gör vi det kan vi tillsammans påverka BIP:s 11 indikatorer!
Parallella insatser och typ av insats har avgörande betydelse
Indikatorerna går att påverka med olika insatser. En insats kan bidra till att individen förbättrar sig på en eller fler av indikatorerna och alltså har större möjlighet att närma sig arbete.
BIP-studien visar att det är mycket betydelsefullt att erbjuda arbetslösa individer relevanta insatser för att de ska kunna närma sig arbetsmarknaden.
De jobbfokuserande insatserna var bäst på att skapa progression mot arbetsmarknaden. Kompetenshöjande, sociala och hälsorelaterade insatser skapar progression mot arbetsmarknaden endast om de kombineras med en jobbfokuserande insats parallellt.

Handläggaren har avgörande betydelse
BIP-studien visar att handläggarna är centrala och direkt kan påverka individens chans att få ett arbete. BIP har särskilt analyserat vad indikatorn ”Handläggarens tro på att individen får jobb” har för betydelse för individens jobbsannolikhet. BIP har även visat att byte av handläggare negativt påverkar individens chanser att få ett jobb eller börja studera.
Handläggarens arbete innebär dels att stärka individens relevanta kunskaper och kompetenser, dels att använda relevanta insatser för att öka sannolikheten för att individen kan få ett arbete. Handläggarna behöver därför stöd av sin organisation för att det ska vara möjligt att skapa insatser som leder individen framåt.
Verktyg för dialog, skattning och stegförflyttning
För att mäta individens progression har ett verktyg utformats där individen ungefär var tredje månad får skatta indikatorerna från 1 till 5 med hjälp av frågor som visualiseras i ett progressionskort. Med hjälp av progressionskortet blir det tydligt för individen hur progressionen mot arbete utvecklar sig. Ett samtalsstöd finns tillgängligt med förslag på kompletterande frågor till dessa frågor, och en handlingsplan med insatser görs utifrån de indikatorer där individen sätter låga poäng.
Progressionskortet och samtalsstödet finns att ladda ner längre ner på denna sida.

Forskning och dokument
Beskæftigelses Indikator Projektet (BIP) är den hittills mest omfattande studie som har undersökt vad som faktiskt gör att individer med komplexa behov kommer i arbete. BIP har undersökt sambandet mellan utvalda indikatorer för anställningsbarhet och sannolikheten att få ett jobb.
Væksthusets forskningscenter i Köpenhamn har publicerat fyra publikationer om BIP som är översatta till svenska:
Samordningsförbundet Skaraborg har gjort en webutbildning om BIP, tagit fram två informationsfilmer samt ett dialogmaterial. Vi har också låtit översätta progressionskortet samt förklaringen för poängen (som finns i samtalsstödet) till flera språk, även dessa finns nedan.